13 Şubat 2016 Cumartesi

Bir yıl sonra yuvaya dönüş! Porto'da ilk gün!

       Porto hakkında ne yazsam eksik kalacak biliyorum ama 3 günlük son Porto gezimizden biraz bahsederek Porto güzellemelerine başlamak istiyorum.
      
     Uçağımız Madrid-Porto 9.40-9.20 uçağıydı.Yanlış değil İspanya'dan Porto'ya giderken zamanda 20 dakika geriye yolculuk yapıyorsunuz :) Saat farkı falan filan evet. Sabah Porto'ya indiğimizde diğer insanlara anlamsız gelebilecek derecede aşırı bir heyecan ve mutluluk içindeydik. Tam bir yıl sonra bu çok sevdiğimiz,sevildiğimiz,eğlendiğimiz aşık olduğumuz topraklara dönüyoruz kolay mı?
 


Ola duoro, meu amor!

İlk gün metrodan Casa da Musica durağında inip kendimizi Duoro kıyısına attık. Şehri önceden çok iyi bildiğimiz için geçtiğimiz sokaklar,özlediğimiz manzaralar klasik turist beklentilerinden hayli uzak ama bizim için anlamlarla ve nostaljiyle doluydu.

Kahvaltıdan sonra,Rua da Restauração'yu tırmanarak ( evet Porto'da sürekli ya yokuş tırmanır ya da inersiniz alışın )  Palacio de Cristal'in muhteşem bahçesine ve seyrine daldık.






palacio de cristal 'dan duoro manzarası

cristal palacio


 Museu do carro electrico




Palacio de Cristal bina olarak pek bişeye benzemese de bahçesi esşiz. Eğer şanslıysanız kitap fuarı yada konsere denk gelebilirsiniz .Hiç bir etkinlik olmasa dahi Duoro manzarası ,yeşili ve huzuruyla şehrin tam ortasında böyle bir park adeta hayal gibi.

Porto'da birbirine yaklaşık olarak paralel diyebileceğimiz ve Rua do Cedofeita'ya çıkan 3 sokak vardir. Miguel Bombardo bunlardan artistik olanı, sanat galerilerine, grafitilere,Bugo Art Burger'e ve Ankara kafelerini aratmayan arka bahçesi ve hayli geniş yelpazeli çay çeşitleriyle Rota de Cha' ya ev sahipliği yapar.Ve benim favorimdir.Geçen sene Porto'da yaşarken benim için bu sokak eve dönüş yoluydu. Kaç gündüz kaç gece geçtim, her seferinde başka bir güzellikle karşılaştım.




Rua do Miguel Bombardo'yu  geçerek Rua do Torinho'ya adeta bir aşk olan ,abartmıyorum gerçekten dünyanın en güzel burgerlerini yapan Real Hamburgeria 'ya gittik öğle yemeği için. Real hamburgeria trip advisor mükemmeliyet sertifikasına sahip.Bir burger yiyebilmek için en az bir saat sıra beklemeniz gereken bir yer.Portekiz'de neden hamburger yiyim mal mıyım ben demeyin, deneyin,oldukça ucuz ve lezzetli kendinizi lokal gibi hissetmeniz de cabası.Zaten Portekiz mutfağı apayrı bir tartışma konusu..



Malagueta + superbock preta

Ve nihayet alışveriş caddesi Rua do Cedofeitayı da biraz gezdikten sonra otele vardık.Stayin Oporto Apartments fiyat kalite dengesi gayet başarılı bir seçimdi.Yani Portekiz'e gitmişiz çok önemi yok nerde uyuduğumuzun diyerek rezervasyon yapıp, baya iyiymiş aslında dediğimiz bir yerdi.Şehrin tarihi merkezi olan Aliados Meydanına ,Sao Bento tren istasyonuna ve ünlü alışveriş caddesi Rua Santa Catarina'ya oldukça yakın olması ayrı bir güzellik.

Sırt çantalarımızı bırakıp kendimizi Aliados Meydanına bıraktık.Porto yokuşlarıyla tepeleriyle hemen her tepede görkemli yöresel fayanslarla süslü kiliseleriyle,dar,eski,nemli ama rengarenk sokaklarıyla, kendine özgü naif havasıyla gerçekten kaptırıp gezmesi çok keyifli bir şehir.Müze avcısı değilseniz,şehrin sokaklarını, günlük yaşamını keşfetmeyi daha çok seviyorsanız tam size göre. Bizde Aliados, Sao Bento , Se katedral derken derken Ponte Dom Luis I'e kadar tırmandık gün batımını izlemek için.Ponte Dom Luis I, Eiffel Kulesinin mimarının yaptığı ve Eiffel köprüsü olarak ta bilinen Duoro üzerindeki en ünlü ve turistik köprüdür. Gaia ve Porto şehirlerini birbirine bağlar.








.....devamı gelecek...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder